Elk land heeft zijn gebruiken op bouwgebied. Heeft men in NL pannenbier wanneer het dak op een huis zit, of het hoogste punt bereikt is. Zo is het in Spanje gebruikelijk dat er een paella gegeten wordt met de groep.
Dit ritueel hebben wij al 3 maal meegemaakt. De eerste keer wat onwennig en onervaren. Nu weten wij hoe de zaken er voorstaan, wat wij kunnen verwachten.
Wij hadden met Ramon en zijn mannen om 13.30 uur bij L'Era afgesproken. De groep van Ramon bestond samen met hem uit zijn mannen; Xavier en Juanjo. Jose Vicente de electriciteitsman uit Javea kwam wat later. Cesar had een klus in Valencia en was niet aanwezig.
Eerst kwam de gebruikelijke stokbrood met aioli ( werkelijk stijf van de knoflook) gebakken lever en inktvis met peterselie, en 2 grote schalen rauwkost op tafel. Wijn, bier, cola .. binnen no time was de tafel gevuld met allerlei gerechten, drank en gesprekken. Het is dan toch wel fijn dat we de groep al zo lang kennen, want er werd over en weer gepraat. Geen stiltes...
Na het voorgerecht kwam de gigantische schaal met paella. Deze was gevuld met varkensvlees, kip, tuinbonen, wat stukjes inktvis. En dan maar lepelen. Van de paella van L'Era kan je geen genoeg krijgen. Hij is niet droog, precies goed op smaak en elke keer wanneer je wilt stoppen, gaat je lepel toch nog even naar de pan voor een laatste hapje.
Na de paella kwamen de toetjes en de cava. En werd er met koffie afgesloten. Bij vertrek werd ik door 5 mannen gezoend en bedankt. En de rekening.... ? Voor dat bedrag ga je in Nederland nog niet samen uit eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten