vrijdag 15 oktober 2010

Brandschoon.

Vandaag zijn we in de running voor de terugreis. Zelfs het weer heeft zich aangepast. Wisselend bewolkt. Eerst moesten wij in de ochtend nog even naar de Ayutamiente (gemeentehuis) om een vergunning te halen om het tuin/snoei afval te mogen verbranden. Daar zijn allerlei bepalingen voor wanneer je dat op je eigen land mag doen. Tussen die en die periode, van zo tot zo laat.
De vergunning kost 3,00. En dan mag je van 16 oktober tot 16 november verbranden. De eerste keer dat Henk zijn eigen vuurtje stookte, ging zijn hark er bijna aan. Want hij was iets te enthousiast geweest met het aanmaken van het vuur. Gelukkig stond er niet te veel wind !!!  Anders had hij heel Montana Larga afgebrand.
Wij hebben ook wel eens de ramen moeten sluiten omdat de buren geen rekening hielden met de wind, en alle rook onze kant op kwam. Zeer terecht dat de Ayuta deze vergunningen afgeeft, en ze ook controleerd in een gebied wat brand gevoelig is.
Na de vergunning naar Jalon gegaan naar de bakker. Wanneer wij naar NL terug gaan vind ik het altijd heerlijk om empanadas mee te nemen voor onderweg ipv broodjes. Ze blijven lekker vers en zijn pittig.
We hebben ze deze keer gehaald bij bakkerij Francis, en zo kwamen wij er ook weer achter dat een ham/kaas croissant een Napolitana heet. Die kan ook weer op het lijstje van Francis naast de caracolas (slakken met rozijenen en noten ) en de empanadas (pasteitje met groenten en of vlees) .

Het lijstje :
elke keer wanneer wij in Spanje zijn proberen wij onze woordenschat wat te aan te vullen met woorden die wij die betreffende vakantie hebben geleerd.. De woorden die wij deze keer willen onthouden zijn :
Sabor :  smaak
Tronco :  stam
Raiz : wortel van een boom.
Bogavante  : kreeft
Ham - kaas croissant bij bakkerij Francis  :  Napolitana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten